Giresun Görele Rum mu?
Görele’nin Rum nüfusu Lozan Antlaşması’ndan sonra nüfus mübadelesiyle burayı terk etti. 1869’da Görele’de tüfek çakmakları, karakulak bıçakları ve makaslar üretilerek çevre kasaba ve ilçelere satıldı.
Görele hangi Türk boyundan?
Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yerleşmiş bir Türk boyu olan Çepniler, bugün Doğu Karadeniz’de Şalpazarı – Ağasar, Görele, Eynesil, Tirebolu’da yaşamaktadır; Ege Bölgesi’nde Balıkesir, Aydın, Manisa ve İzmir bölgelerinde; Akdeniz’de Adana civarında; Orta Anadolu’da Sivas civarında; Marmara’da, İzmit çevresinde, Bursa’da ve Bolu çevresinde…
Giresun merkez nüfusu kaç?
Açıklanan rakamlara göre Giresun Merkez İlçesi belediye sınırları içindeki nüfus 122.309’dur. Köy ve beldeler dahil merkez ilçe nüfusu 143.890 kişiye ulaşmıştır. Giresun ilindeki 461.000 712 kişiden 291.000 331’i ilçe merkezlerinde, 170.000 381’i ise belde ve köylerde yaşamaktadır.
Görele’nin neyi meşhur?
Yetiştirilen başlıca ürünler fındık, mısır ve çaydır. Kemençe, bölgedeki en önemli müzik aletidir. Aslında Görele, “Kemençe’nin başkenti” olarak anılır. Kasaba merkezinde büyük bir keman heykeli vardır.
Görele laz mı?
Nüfusun çoğunluğunu Türkmen/Çepniler oluşturmaktadır.
Görele soyu nereden gelir?
Görele ismi, antik çağlarda kalıntıları bulunan, bugünkü Eynesil kasabasının çıkışında bulunan “Görele Burnu” adlı “Coralla/Koralla” kasabasından gelmektedir. Görele Burnu’nda Bizans döneminden kalma dört kale kalıntısı bulunmaktadır.
Giresun Görele Alevi mi?
Aleviliği seçen Türkmen kabilelerinden biridir. Eski bir Çepni yerleşim yeri olan Görele’nin eski adı Eleviye’dir. Bugün Karadeniz Çepnilerinin önemli bir kısmı Sünni’dir.
Çepniler laz mıdır?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
Giresun’da hangi ırklar var?
Bölgede Oğuz boylarından Yazır, Döğer, Avşar, Karkın ve Halaç boyları yaşamakta; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun ve Kıpçak Türklerinin yerleşim yerleri bulunmaktadır.
Giresun’un en büyük köyü neresi?
Giresun’un nüfusu binin üzerinde olan en kalabalık köylerinin sıralaması şöyle oldu: Sınır Köyü (Yağlıdere) 1.494, Pazarsuyu Köyü (Bulancak) 1.314, Çatak Köyü (Doğankent) 1.146, Çalça Köyü (Dereli) 1.050, Boztekke Köyü ( Giresun Merkez) 1.044, Ericek Köyü (Espiye) 1.049, Erikliman Köyü (Giresun Merkez) 1.001.
Giresunlular nereden gelmiştir?
GİRESUN TÜRK FETHİNDEN ÖNCE 7. yüzyılda Kimmerler ve Sakaiar’ın (Saka halkı) Karadeniz’e göçüyle birlikte Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmiştir. Bu bölgede Yazır, Döğer, Avşar, Karkın ve Halaç Oğuz boyları yaşamaktadır; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun ve Kıpçak Türklerinin yerleşim yerleri bulunmaktadır.
Giresunlular en çok nerede yaşıyor?
GİRESUN’UN ÇOĞU İSTANBUL’DA YAŞIYOR! Giresun sakinlerinin yurtdışına göç ettiği en yoğun şehir İstanbul’du, kendi nüfusunun yaklaşık iki katı kadar. İstanbul’da yaşayan Giresun sakinlerinin sayısı 482.530’du. İstanbul’u 67.943 kişiyle Kocaeli ve 41.987 kişiyle Bursa takip etti.
Görele’de deniz var mı?
Deliklitaş Halk Plajı Plajın adı, Giresun’un Görele ilçesi kıyısında bulunan doğal oluşumlu Deliklitaş plajından gelmektedir.
Görele hangi boydan?
Çepniler, Oğuzların yirmi dört boyundan biridir. Günümüzde araştırma sahasında yaşayan Çepni halkı (Beşikdüzü, Şalpazarı, Eynesil, Görele) arasında eski Türk inançlarının izlerini bulmaya çalışılmıştır.
Görele ne zaman ilçe oldu?
Eski Görele müreffeh ve müstahkem bir kale iken, yaşanan olaylar nedeniyle bakımsız kalmış ve geriye kalan halk 1811’den itibaren antik çağlarda Philocalea olarak adlandırılan şimdiki Görele’ye yerleşmiştir. 1879’da Trabzon’a bağlı Görele’de bir ilçe teşkilatı kurulmuştur.
Giresunun kökeni nereye dayanır?
Giresun, bir Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. Yabani kiraz ağaçları nedeniyle adının “kiraz diyarı” olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397’de Türkmen hükümdarı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve Eski Türk İmparatorluğu’nda Vilayet-i Çepni adıyla anılan bir Türk yurdu olmuştur.
Giresun’da Rum var mı?
Türkiye’deki Rum yerleşim yerlerinden Giresun’un Zeytinlik ilçesinde ikinci derece sit alanı olarak tescil edilen 85 yapı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Giresun’un Çınarlı ilçesine bağlı Zeytinlik semtinde daha önce Giresun’da yaşayan Rumlar, yapılarını en azından kısmen koruyabilmiş.
Giresun Görele’de Alevi var mı?
Aleviliği seçen Türkmen kabilelerinden biridir. Eski bir Çepni yerleşim yeri olan Görele’nin eski adı Eleviye’dir. Bugün Karadeniz Çepnilerinin önemli bir kısmı Sünni’dir.
Giresunlular Karadenizli mi?
Giresun ili, Karadeniz kıyısı boyunca yoğun nüfuslu yerleşim yerlerine sahiptir. Denizden uzaklaştıkça eğimli arazi, toplu yerleşim için yeterli fırsatlar sağlamamıştır. Köyler birlik göstermemektedir.
Tavsiyeli Bağlantılar: 2 Yıllık Anestezi Sözel Mi