İçeriğe geç

Öğretmenin Etik Dışı Davranışları Nelerdir

Öğretmenlik mesleğine ilişkin etik dışı davranışlar nelerdir?

Öğretmenlik Meslek Etiğinde Sorunlar Altınkurt ve Yılmaz’a (2011: 122) göre öğretmenlerin en sık gösterdiği etik dışı davranış “başarısız öğrencilere yeteri kadar ilgi göstermemek”, en az görülen davranış ise “öğrencilere dini konularda baskı yapmak”tır.

Etik dışı davranışlar nelerdir örnek?

Ahlak dışı davranış, sahte ve yanıltıcı belge düzenleme, zimmete para geçirme, hakaret ve küfür, cinsel taciz, zorbalık ve sindirme, yaralama, kötü alışkanlıklar, devlet veya şirket sırlarının ifşa edilmesi

Öğretmenin uyması gereken etik ilkeler nelerdir?

Sevgi ve saygı Eğitim ve öğretim faaliyetleri, başlangıçtan son aşamaya kadar sevgi ve saygıya dayanmaktadır. … örnek olarak liderlik etmek. … adil ve eşit muamele etmek. … öğrencinin gelişimini izlemek. … öğrenci bilgilerini saklamak. … olumsuz psikolojik durumları yansıtmamak. … kötü muameleden kaçınmak. … mesleki yeterlilik. Daha fazla makale…

Kamu yönetiminde etik dışı davranışlar nelerdir?

Kamu yönetiminde en sık görülen etik dışı davranışlar arasında ayrımcılık, kayırmacılık, rüşvet, sindirme, ihmal/istismar, bencillik, yolsuzluk, işkence, dalkavukluk, siyasallaştırma, taciz, kötü alışkanlıklar, zimmete para geçirme, dogmatik davranış, bağnazlık ve gereken görevi yerine getirmeme yer alır. Yetki kötüye kullanımı…

Öğretmenlerin uyması gereken kurallar nelerdir?

Öğretmenlik mesleğinde uyulması gereken davranış ve ilkeler; bunları; profesyonellik, hizmette sorumluluk, adalet, eşitlik, sağlıklı ve güvenli bir ortam sağlama, yolsuzluktan uzak olma, dürüstlük, doğruluk ve güven, tarafsızlık, mesleki bağlılık ve sürekli gelişme, saygı ve kaynakların etkili kullanımı olarak sınıflandırır.

Meslek etiğine uymayan davranışlar nelerdir?

Meslektaşlarını korkutmak ve zorbalık etmek, görevlerini ihmal etmek, iş yerinde bencilce davranmak, iş ilişkilerine siyasi fikirler sokmak, iş yerinde sevmek ve iltifat etmek, cinsel tacizde bulunmak, ürün sorumluluğunu ve güvenliğini hiçe saymak, hakaret içeren veya argo terimler kullanmak, yetkiyi kötüye kullanmak, daha fazla nokta…

Etik dışı uygulamalar nelerdir?

Etik olmayan davranış, bireylerin, grupların veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, güzel ve doğru olarak gördüğü etik kuralları ve ilkeleri terk edip bu kurallara ve ilkelere aykırı hareket etmesiyle ortaya çıkar. Bu bağlamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet vb. davranışlar etik olmayan davranışa örnek olarak gösterilebilir.

Etik ihlal türleri nelerdir?

Üniversitelerde Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kılavuzu’nda hangi tür etik ihlalleri yer almaktadır? … Doçentlikteki etik ihlal türleri ile diğer kademelerdeki etik ihlal türleri arasında bir fark bulunmamaktadır…•28.09.2023

Etik hatalar nelerdir?

İntihal, çoğaltma, sahte yazarlık/yazarlığın reddedilmesi, araştırma/veri tahrifi, makale dilimleme, dilimleyerek yayınlama, telif hakkı ihlali ve çıkar çatışmalarını gizleme etik olmayan davranış olarak kabul edilir.

Bir öğretmenin sorumluluğu nedir?

Öğretmenin Görevleri -Kendilerine verilen ve yeterli görülen dersleri vermek. -Öğrettiği derslerle ilgili uygulama ve deneyler yapmak. -Serbest çalışma saatlerinde öğrencileri denetlemek. -Ders dışında okulun eğitim-öğretim ve idari işlerine katılmak.

Öğretmen mesleğinin sorumlulukları nelerdir?

Öğretmenlerin görevleri nelerdir? Kendilerine verilen ve yeterli görülen dersleri vermek, verdikleri derslerle ilgili tatbikat ve deneyleri yapmak, serbest ders saatlerinde öğrencileri denetlemek, ders dışında okulun eğitim, öğretim ve yönetim işlerine katılmak, Daha fazla makale…

İyi bir öğretmen olmak için neler yapmalıyız?

İyi bir öğretmen nasıl olunur? İyi bir öğretmen olumlu bir öğretmendir. … Onlara dostça yaklaşın, ancak çok ileri gitmeyin. … 3. Derslerinizi onların hayatlarıyla ilişkilendirin. … Zamanınızı akıllıca kullanın. … Açıklamaya devam edin. … Birçok şekilde öğretin. … 7. Kararlı olun. … 8. İyi bir öğretmenin her zaman hedefleri vardır.

Etik dışı davranışlar nelerdir maddeler halinde?

Bilimsel araştırmalarda etik olmayan davranışlar nelerdir? İntihal… Sahtecilik… Yönlendirme (aldatma)… Çoğaltma… Paylaşım (kesme)… Haksız yazarlık.

Etik dışı davranışlar nasıl önlenir?

Etik olmayan davranışları önlemenin en etkili yollarından biri yaptırımlardır. Bu nedenle ülkelerin siyasi-idari yapılarına ve kültürlerine bağlı olarak etik ilkelerin/davranış kurallarının ihlal edilmesi durumunda maddi ve manevi yaptırımlar ön plana çıkmaktadır.

Kamuda etik davranış ilkeleri nelerdir?

Kamu Görevlileri İçin Etik Davranış İlkeleri GÖREVİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNDE KAMU HİZMETİ BİLİNCİ… KAMU HİZMETİ BİLİNCİ… HİZMET STANDARTLARINA UYUM. …AMACA VE MİSYONA BAĞLILIK. …DÜRÜSTLÜK VE TARAFSIZLIK. …SAYGI VE GÜVEN. …NEZAKET VE SAYGI. …UYGUN MAKAMLARA BİLDİRİM. Daha fazla makale…

Etik dışı davranışlara neden olan faktörler nelerdir?

Ancak her bir faktörün; diğer faktörlerle bir araya geldiğinde çok farklı ve çeşitli etik dışı davranışlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Örgütlerde bireylerden kaynaklanan etik dışı davranışlar esas olarak; demografik, kişisel, kültürel ve sosyal faktörler dikkate alınabilir.

Öğretmen davranışları nelerdir?

A. Öğretmenin hoşgörülü, sabırlı, açık fikirli, esnek ve uyumlu, sevgi dolu, anlayışlı, esprili, başarı beklentisi yüksek, teşvik edici ve destekleyici gibi özellikleri onun kişisel nitelikleriyle ilişkilidir.

Kamu görevlileri etik davranış ilkeleri nelerdir?

KAMU GÖREVLİLERİNİN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ Kamu görevlileri, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde; sürekli gelişme, katılımcılık, saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, kamu yararı, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik, hizmette yerellik ve beyana güven esaslarına dayanırlar.

Uygun olmayan davranışlar nelerdir?

Etik olmayan davranış, bireylerin, grupların veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, güzel ve doğru olarak gördüğü etik kuralları ve ilkeleri terk edip bu kurallara ve ilkelere aykırı hareket etmesiyle ortaya çıkar. Bu bağlamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet vb. davranışlar etik olmayan davranışa örnek olarak gösterilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir