Asılsız iftira nedir?
Hakaret suçu nedir? (TCK m. 267) Hakaret suçu, bir kimseye karşı soruşturma veya kovuşturma başlatılmasını veya idarî yaptırım uygulanmasını sağlamak amacıyla hukuka aykırı bir fiil isnat edilmesidir (TCK m. 267).
Haksız yere iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
İftiraya uğrayan mağdur, faile karşı şikayette bulunabilir ve savcı, iftira işlendiğini öğrenirse kendi inisiyatifiyle soruşturma açabilir. Savcı soruşturma açarsa ve suç şüphesini haklı çıkaracak yeterli delil elde ederse, iddianame düzenler ve kamu davası açar.
Hangi durumlar iftiraya girer?
İftira, bir kişinin haksız bir eylemde bulunmadığı halde haksız bir eylemde bulunmuş gibi gösterilmesi, kimliğinin kötüye kullanılması ve taciz edilmesi gibi nedenlerle işlenir. Bu unsurlar karşılandığında, bunu işleyen kişiye yaptırım uygulanır.
Biri sana iftira atarsa ne yapmalı?
İftiraya uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine veya Başsavcılığa yapılabilir. Ancak, iftira suçunun ihbar konusu olan bir suç olmadığı unutulmamalıdır. Ayrıca resen soruşturma başlatılabilir.
Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?
İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya soruşturmayı kolaylaştırmak için işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılır.
Bir insana iftira atmanın cezası nedir?
Hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesine göre, en temel suç olan hakaretin cezası bir yıldan dört yıla kadar hapistir. Maddenin geri kalanı daha ağır cezaların verildiği durumları düzenlemektedir.
İftira atanların sonu ne olur?
Mağdura karşı işlenen iftira nedeniyle mağdur hakkında hapis cezası dışında bir adli veya idari yaptırıma hükmolunması hâlinde; iftira atan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m. 267/7).
İftira hangi suça girer?
Hakaret suçu, bir kimsenin suç işlemediği bilindiği halde, hakkında soruşturma veya idari yaptırım uygulanmasını sağlamayı amaçlayan veya onu yalan yere suçla itham eden bir fiildir. Hakaret suçu, somut kastla işlenebilen bir suçtur.
İftira atan kişiye ne denir?
İftira atan kişiye “Müfterî” denir. Ayrıca “ifk” kelimesi “e.f.k” soyundan gelen fiilin mastarı olarak kullanılır ve “bühtan” kelimesi “iftira atmak ve aldatmak” anlamına gelen “b.h.t” soyundan gelen fiilin mastarı olarak kullanılır. Peygamberlerin hikayelerini anlatırken, Kur’an-ı Kerim zaman zaman onların maruz kaldığı iftiralardan da bahseder.
Cinsel iftira nedir?
Cinsel iftira, bir kişinin başka bir kişiyi cinsel saldırı veya tacizle suçlaması ancak suçlamanın doğru olmaması durumunda ortaya çıkar. Cinsel iftira, mağdurun itibarına, kariyerine ve kişisel hayatına ciddi şekilde zarar verebilecek ciddi bir suçtur.
İftira yüz kızartıcı suç mudur?
Hakaret suçu hakkında genel bilgiler 1-) Hakaret suçu hakkında genel bilgiler aşağıdadır. 2-) Hakaret suçu ağır bir suçtur. Yani tekrarı söz konusu değildir. 3-) Hakaret bir suçtur, yüz kızartıcı bir suçtur.
İftira suçu nereye şikayet edilir?
Hakaret suçuna karşı şikâyette bulunulmak isteniyorsa şikâyet hakkı, polis veya jandarma gibi kolluk kuvvetlerine başvurulabileceği gibi, Başsavcılığa şikâyette bulunulması sonucunda şikâyetçi tarafından tutanak düzenlenmesi suretiyle de kullanılabilir.
İftiradan kurtulmak için ne yapmalı?
İftiraya uğrayan kişi ne yapmalıdır? Masum bir şekilde iftiraya uğrayan kişi, iftiradan kurtulmak için şikayet yolunu seçmelidir. İftiracı biliniyorsa, şikayet için iki yer seçilebilir. Bunlar, Başsavcılık ve yaşadığınız şehirdeki kolluk kuvvetleridir.
Bir insan neden iftira atar?
İftiranın kökü, bilinçaltı bir nedenden ötürü intikam alma duygusunda yatar. İftiracı, iftira attığı kişiye, kendisine zarar vereceğini umduğu suçlamaları, özellikleri ve kınamaları yükler; yani, onunla bütünleşir. “İz bırakma” mantığıyla muhatabını karalamaya çalışır.
Namus iftira davası nasıl açılır?
Hakaret davası nasıl açılır? Asliye ceza mahkemesi, hakaret davasını incelemek ve karara bağlamakla görevlidir. Onuru kırılan kişi, yani mağdur, onurunun kırıldığını ispatlamak için dava açmalı ve söz konusu suç için dilekçe sunmalıdır.
İftira suçu neleri kapsar?
Savcılar, kamuoyu adına resen araştırılabilecek suç haberlerini rapor olarak kabul ederek soruşturma başlatırlar. Bir kişi basın ve yayınlarda haksız yere yasadışı bir eylemle suçlanırsa, bu bağlamda bu bir iftiradır.
İftira davası hangi durumlarda açılır?
Hangi durumlarda hakaret davası açılabilir? “İftira” suçu, bir kişinin soruşturma, kovuşturma veya idari yaptırım uygulama amacıyla hukuka aykırı bir eylemle suçlanması durumunda, eylemin işlenmediği bilinmesine rağmen oluşur. İftira suçuna karşı hakaret davası açılır.
İftira atanların sonu ne olur?
Mağdura karşı işlenen iftira nedeniyle mağdur hakkında hapis cezası dışında bir adli veya idari yaptırıma hükmolunması hâlinde; iftira atan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m. 267/7).
Sözlü iftira suçu nedir?
SUÇUN ESAS UNSURU Bildirim, hukuka aykırı bir eylemi yetkili makamlara bildirme eylemidir. Yetkili makamlara bildirim, yazılı veya sözlü olarak yapılabilir. Hakaret suçu, bir kişiye karşı disiplin işlemi gerektiren hukuka aykırı bir eylemi yetkili makamlara bildirmek suretiyle de işlenebilir.