Alabaş kaç ayda yetişir?
-Olgunlaşma süresi 55-70 gündür. -Tohum çimlenmesi için uygun toprak sıcaklığı 16-35 derecedir.
Alabaş tohumu hangi aylarda ekilir?
Fideden yetiştiricilikte tohumlar Ocak-Şubat aylarında fide yetiştirme alanlarına ekilir.
Alabaş turp ne zaman çıkar?
Gelecek hafta tohumdan ektiğimiz ve fideye dönüştürdüğümüz alabaşları ekmeye başlayacağız. Tohumdan fideye 30 gün, fideden hasada ise 60-90 gün sürüyor. Alabaş, lahana ve turpun bir melezidir.
Alabaş Türkiye’de nerede yetişir?
Alabaş, özellikle Orta ve Kuzey Avrupa ve Amerika’da olmak üzere dünyanın her yerinde yaygın olarak yetiştirilen bir kültür sebzesidir (6, 7, 10). Ülkemizde lahana, karnabahar ve turp gibi turpgiller familyasına ait türler hemen hemen her yerde yetiştirilirken, sebze yetiştirme kayıtlarına göre Türkiye’de alabaş yetiştiriciliği yapılmamaktadır.
Alabaşın tadı neye benzer?
İki türü vardır: pembe ve yeşil. Alabaş turpu hem pişmiş hem de çiğ olarak yenebilen bir sebzedir. Alabaş, kök kısmı sebze olarak yenen ve kök kısmının turp benzeri bir tadı ve dokusu olan bir bitkidir.
Alabaş sağlıklı mı?
İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde alabaş, tansiyon, katarakt, felç, böbrek taşı ve kansızlık gibi birçok hastalığa iyi gelir. Alabaş sebzesinin başlıca faydaları: Emziren annelerde süt üretimini arttırır.
Alabaş nasıl dikilir?
Alabaş yetiştiriciliği için toprak önce sürülür ve gerekli gübre uygulandıktan sonra ekim ve dikim için ekim alanı hazırlanır. Tohumların ekileceği veya fidelerin dikileceği 60-70 cm aralıklarla açılır. Doğrudan ekim yapılacaksa ılıman bölgelerde sonbahar, soğuk bölgelerde ise ilkbahar ekim için uygundur.
Alabaş turp hangi mevsimde yetişir?
Dikimi erken ilkbahar veya sonbaharda yapılır.
Alabaş sebzesi nasıl olur?
Şeklinden de anlaşılacağı üzere, alabaş turpgiller familyasının şalgam ve lahanaya benzeyen narin bir üyesidir. İki farklı renkte gelir: açık yeşil ve pembe. Bu bitkinin bir yumrusu ve ondan uzanan yaprakları vardır ve hem yumru hem de yapraklar yenmek için güvenlidir.
Alabaş hangi bölgelerde yetişir?
Marmara ve Karadeniz bölgeleri ile Ege bölgesinin zengin mineralli toprakları, alabaş yetiştiriciliği için idealdir. Bu bölgelerde sınırlı da olsa yetiştirilebilir. Öte yandan, alabaş yetiştiriciliği Avrupa’da oldukça yaygındır.
Alabaş nasıl yetişirilir?
Alabaş yetiştiriciliğinde bağıl nem çok önemlidir. Yüksek nemle yumru verimi artar ve kalitesi iyileşir. Kuru havalarda yumru gelişimi yavaşlar, yumrularda çatlaklar oluşur ve bitkilerin çiçeklenmesi hızlanır. Bu, tohum ekerek veya fide dikerek yapılır.
En faydalı turp hangisi?
Karaciğeri ve mideyi temizlemeye yardımcı olan kırmızı turp, yüksek lif içeriğiyle dikkat çekiyor. Yüksek lif içeriği ve tok tutma özelliği nedeniyle son zamanlarda sebze reyonuna da giren alabaş turpu sıklıkla tercih ediliyor.
Alabaşın diğer adı nedir?
Ayrıca, alabaş, Alman şalgamı, gulumbra, kohlrabi, kolorabi (Almanca Kohlrübe kelimesinden) gibi isimlerle de bilinir.
Alabaş mevsimi ne zaman?
Alabaş, erken ve geç çiçeklenme dönemlerinde, ayrıca yazın ve bazı bölgelerde kışın yetiştirilebildiği için yıl boyu taze olarak tüketilebilen kısa mevsimli bir sebzedir.
Mor alabaş nedir?
Kohlrabi veya yurtdışındaki adıyla “kohlrabi” turpgiller familyasından gelir. Burada ayrıca kohlrabi olarak da bilinir. Resimde görebileceğiniz gibi beyaz veya mor renktedir ve turp şalgamına benzer.
Alabaş turp hangi mevsimde yetişir?
Dikimi erken ilkbahar veya sonbaharda yapılır.
Alabaş nasıl yetişirilir?
Alabaş yetiştiriciliğinde bağıl nem çok önemlidir. Yüksek nemle yumru verimi artar ve kalitesi iyileşir. Kuru havalarda yumru gelişimi yavaşlar, yumrularda çatlaklar oluşur ve bitkilerin çiçeklenmesi hızlanır. Bu, tohum ekerek veya fide dikerek yapılır.
Alabaş sebzesi nasıl olur?
Şeklinden de anlaşılacağı üzere, alabaş turpgiller familyasının şalgam ve lahanaya benzeyen narin bir üyesidir. İki farklı renkte gelir: açık yeşil ve pembe. Bu bitkinin bir yumrusu ve ondan uzanan yaprakları vardır ve hem yumru hem de yapraklar yenmek için güvenlidir.
Alabaş yaprakları ile ne yapılır?
Çiğ olarak yenebildiği gibi, hem yaprakları hem de soğanlı sapları pişirilerek tüketilebilir. Rendelenip salatalarda kullanılabilen alabaş turpu, çorbaya bile dönüştürülebilir. Bu faydalı sebze çorbalara bile eklenebilir. Hatta rendeleyip yumurta ve galeta unuyla kaplayarak lezzetli bir rosto bile yapabilirsiniz.