Hangi hallerde namaz cem edilir?
Mesela yolculukta, muayene vaktinin çakışması hâlinde, doktorun muayenehanede bulunması sebebiyle namazı vaktinde kılamaması hâlinde olduğu gibi zaruret ve sıkıntı hâlinde öğle ve ikindi, akşam ve yatsı namazları birleştirilerek veya ertelenerek kılınabilir.
Hastalıktan dolayı namaz kılmamak günah mı?
Eğer hasta şuurlu ve aklî olarak yeterli ise, namaz onun için farzdır. Ancak, hastalığı nefes almasını, berrak düşünmesini ve namazı aklında tutmasını engelliyorsa, bu sorumluluk ortadan kalkar.
Hastalık namaza engel mi?
Son olarak, hastalığın ve tedavi sürecinin yarattığı şartlarda mükellefe namaz kılma imkânı ve kolaylığının tanındığına değinilmektedir.
Hanefi mezhebinde cem etmek var mı?
“Hanefi mezhebinde namazlar iki yerde birleştirilir. Bunlardan biri Arafat’ta öğle vakti, ikindi vakti kılınır. Buna ‘CEM takdimi’ denir.
Hangi durumlarda namaz kazaya bırakılır?
Kelime-i Şehadet’ten sonra, İslam’ın yapısının dayandığı beş esastan ilkidir. Buluğ çağına erişmiş her akıllı Müslümanın namaz kılması zorunludur. Namaz, baş dahil olmak üzere imalarla kılınabilmesi için, uyumak, unutmak veya kendini iyi hissetmemek gibi meşru bir mazeret olmadıkça kazaya bırakılmamalıdır.
Gece 12’den sonra yatsı namazı kılınır mı?
Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar ve “imsak” vaktine kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me’âni’l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı, bu vakit içinde herhangi bir zamanda kılınabilir.
Allah kimlerin namazını kabul etmez?
Abdullah İbn Amr (r.a.)’ın rivayetine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Allah şu üç kişinin namazını kabul etmez: Bir topluluğun imamı olup, onlar tarafından tiksinti duyulan kimse, namaz vakti çıktıktan sonra cemaate katılan kimse ve azatlı kölesini tekrar köleleştiren kimse.” Bu hadisi Ebu Davud ve İbn Mace rivayet etmiştir… Abdullah İbn Amr (r.a.)’ın rivayetine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Allah şu üç kişinin namazını kabul etmez: Bir topluluğun imamı olup, onlar tarafından tiksinti duyulan kimse, namaz vakti çıktıktan sonra cemaate katılan kimse ve azatlı kölesini tekrar köleleştiren kimse.” Bu hadisi Ebu Davud ve İbn Mace rivayet etmiştir…
Secde edemeyen nasıl namaz kılar?
Ayakta durabilen ve yerde oturabilen, ancak secde edemeyen kişi, namaza ayakta başlar, rükudan sonra yere oturur ve secdeleri ima ile yapar. Ayakta durabilen ancak oturduktan sonra kalkamayan kişi, namaza ayakta başlar, secdeden sonra oturarak namazı tamamlar.
Namaz borcu olan cennete girer mi?
Çünkü namaz kesin ayetler, hadisler ve icma delilleriyle sabittir. Kim tembellik veya ihmalden dolayı namazı terk ederse asi ve günahkar olur. Namaz kılmamak bu dünyada ve ahirette azaba yol açar.
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.
Namaz kılmak hastalığa iyi gelir mi?
Günlük hayatta hareket ettirilmeyen kas ve eklemleri canlandırarak romatizma ve artrit gibi eklem hastalıklarını önler. Namaza hazırlık olarak aldığımız abdestler hem ruhu hem de bedeni arındırır. Abdest ve gusül bedeni arındırırken ruha da bir rahatlama hissi verir.
Şifa namazı kaç rekattır?
Bu namazı dört rekat kılan kimse, birinci rekatta Fatiha’dan sonra üç defa Ayetü’l-Kürsi’yi, diğer üç rekatta ise Fatiha’yı ve İhlas, Felak ve Nâs surelerini okur. Sonra da yukarıda zikredilen duayı okur. (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, 2/28)
Peygamber efendimiz namazı cem etmiş midir?
Medine’de Peygamber’le birlikteyken, yedi sekiz vakit namazı özetledim. Şöyle ki: Öğle namazını son kez, ikindi namazını ilk kez kıl. “Akşam namazını son kez, yatsı namazını ilk kez kıldım,”20 dedi.
Günde bir vakit namaz kılmak günah mı?
Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Farz namaz bir günde iki defa kılınmaz.” (Dârakutnî, es-Sünen, 2/285; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 3/206) Bir vakit namazı iki defa kılınamayacağına göre, iki defa kılınan namaz daha üstündür.
Cem-i Tehir’de önce hangi namaz kılınır?
Yani öğle ve ikindi namazları bir arada kılınacaksa önce öğle namazı, sonra ikindi namazı kılınır. Akşam ve yatsı namazları için önce akşam namazı, sonra yatsı namazı kılınır. Aksi takdirde namaz geçersizdir.
Peygamber efendimiz namazı cem etmiş midir?
Medine’de Peygamber’le birlikteyken, yedi sekiz vakit namazı özetledim. Şöyle ki: Öğle namazını son kez, ikindi namazını ilk kez kıl. “Akşam namazını son kez, yatsı namazını ilk kez kıldım,”20 dedi.
Cem-i Tehir’de önce hangi namaz kılınır?
Yani öğle ve ikindi namazları bir arada kılınacaksa önce öğle namazı, sonra ikindi namazı kılınır. Akşam ve yatsı namazları için önce akşam namazı, sonra yatsı namazı kılınır. Aksi takdirde namaz geçersizdir.
İkindiye 45 dakika kala namaz kılınır mı?
Yani ikindi namazını güneşin ışınları sararıncaya kadar, yani tövbe vaktine kadar geciktirmemek gerekir. Yani güneş battıktan 45-50 dakika sonra, yani akşam ezanı vaktinden önce. Daha önce başlayan zamana denk gelir.
Namaz birleştirmek doğru mu?
Hanefi mezhebine göre, cem’ sadece hacılar içindir. Diğer mezheplerde (bazı konularda aralarında görüş ayrılıkları olmakla birlikte) öğle ile ikindi veya akşam ile yatsı namazlarını birleştirerek kılmak veya yolculuk, yağmur veya fırtına gibi mazeretlerle bunları ertelemek caizdir.